Üzemeltető: Blogger.

Lássunk tisztán - Cruelty free, avagy állatkísérlet mentes kozmetikumok

kép
Forrás: http://www.ethicalelephant.com
Nemrég kérdeztétek tőlem, hogy mi a helyzet az állatkísérlet mentes kozmetikumokkal nálam, nemrég pedig előkerült a téma Krémmánián, így arra gondoltam, hogy merüljünk el egy kicsit közösen a cruelty-free világ útvesztőjében.

Amikor valamit szeretnék megérteni, megtanulni, ami elsőre bonyolultnak és szövevényesnek tűnik mindig az alapoktól kezdem - ez ebben az esetben is így volt, ezzel a poszttal szeretnék segíteni nektek, hogy eligazodjatok abban, hogy mit jelent az állatkísérlet mentes termék kifejezés, hogyan definiálható és mi számít annak, hogyan tudok utánanézni valaminek hogy az-e. Ezt a tudást természetesen nem magamtól szedtem fel, az internet, a Krémmánia, illetve Tajti Ildi weboldala segített ebben, így az ott összeszedett információk alapján megpróbálom lebontani nektek. Ha bármelyik soromban olyat írnék ami nem úgy van, jelezzétek kommentben kérlek és azonnal javítom!

Tehát, ha állatkísérlet mentes termékekről beszélünk, két kategória létezik: az állatkísérlet mentes és a vegán - a kettő pedig korántsem egy és ugyanaz, tehát fontos kijelenteni, hogyha valami vegán, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy állatkísérletmentes is.

A vegán jelzés azokat a kozmetikumokat jelenti, amiknél nem használtak fel állati eredetű alapanyagot (zselatin, méhviasz, állati zsírok, kollagén, lanolin, stb) - ettől függetlenül tesztelhették állatokon a termék összetevőit. Kegyetlenül hangzik, de így van.

Az állatkísérlet mentes kozmetikumok pedig azok, amelyiknek az összetevőit, nyersanyagait vagy kész végtermékeinek EGYIKÉT SEM tesztelték állatokon - ez eddig nagyon egyszerűnek tűnik, de itt jön képbe a nagy DE, és a szövevényes útvesztő. Ahhoz, hogy eldönthessük, melyik márka állatkísérlet mentes és melyik nem, tudnunk kell, hogy az adott márkát melyik cég gyártja: az tesztel-e állatokon, vagy a beszállítója folytat-e ilyen jellegű tevékenységet, vagy jelen van-e pl Kínában, ahol egyenesen kötelező az állítkísérlet a törvények szerint. Ha ezek mindegyikét megnéztük, akkor még azt is tegyük, hogy társult-e másik céggel, van-e leányvállalata, átvette-e egy másik cég a termékeik forgalmazását, és arról is ki kell derítenünk, hogy náluk mi a helyzet az állatkísérletekkel, azaz csak az, hogy kiderítsük egy márka állatkísérlet mentes-e, komoly oknyomozói munka szükséges.

Ha ez után kutatunk, fontos, hogy ne elégedjünk meg félinformációkkal - sokszor a cégek ezekről nem beszélnek tisztán, vagy ott van az a szócska, hogyha a törvény kötelezi rá őket, tesztelnek, épp ezért itt nem lehet megelégedni sokszor az általuk adott válasszal -, ha az bármilyen okból ködösnek tűnik, járjunk utána magunk, bármilyen gonoszul is hangozzon ez a számból bloggerként. Ez igényelni fog némi angoltudást és egy kis leleményességet az internetes keresés útvesztőjében, na meg egy adag szabadidőt és türelmet.

Országok, ahol kötelező az állatkísérlet a törvény szerint:

Kína

Mi a helyzet Magyarországgal és az EU-val?

Magyarországon tilosak az állatokon végzett kísérletek, így a magyar márkák mindegyike állatkísérlet mentes, ezt 100%-ban kijelenthetjük - valamint az EU-ban végzett kísérletek is tiltottak, tehát ha valamit CSAK az Eu-n belül forgalmaznak, az állatkísérlet mentes, ha azon kívül, arra már koránt sincs garancia.

Mi a helyzet a bio és a natúrkozmetikumokkal?
Attól, hogy valami biokozmetikum, az sem jelenti azt, hogy teljesen vegán, vagy állatkísérletmentes; így ott is érdemes alaposan utánanézni a cégnek és az összetevőknek is.

Nagyon remélem, hogy a saját magyarázatommal hozzá tudtalak segíteni benneteket ahhoz, hogy egy kicsit több információval rendelkezzetek ezen a téren, és ha eddig esetleg nem értettétek, most egy kicsit tisztább legyen a kép.

Linkek, amik segíthetnek (ha tudtok még szóljatok, szívesen bővítem)


Márkalisták