Üzemeltető: Blogger.

Blogvezetési kisokos: I. rész, az alapok


Még nagyon régen, az egyik kérdőívnél írtátok, hogy szívesen látnátok tőlem blogvezetési tanácsokat, így arra gondoltam, hogy az alapoktól kezdve indítok egy sorozatot, ami a saját tapasztalataimon és tanácsaimon alapul. Szeptemberben lesz két éve, hogy írom a blogot, így megpróbálok nektek minél közelebbi betekintést engedni, hogy mivel is jár ez az egész. (Természetesen én itt nem oktatni akarok, amit leírok az nincs kőbe vésve!)

A mai legelső rész leginkább azoknak szól akik mostanában fontolgatják, hogy indítanak egy blogot, innen haladunk majd lépésenként tovább.


~ I. rész - az alapok, avagy minden kezdet nehéz ~

1. TÉMAVÁLASZTÁS

Amikor bele akarsz fogni a blogolásba és nincs még ötleted a témát illetően, akkor vegyél egy fehér lapot, és írd le az összes téged érdeklőt egy papírra.

Lehetséges témák: szépségápolás, diy (csináld magad), életmód, gasztro, divat, lakberendezés, fanfiction, sport


A témáknak nincsenek szigorú értelemben vett szabályai, ha megnézzük, magától értetődő hogy mihez mi tartozik. (Pl a gasztroblogban biztosan nem fogunk outfit (aznapi ruhaszett) fotókat találni)

             Válassz ki egy témát, maximum kettőt, és gondold át hogy, melyikről tudnád / melyikhez van
                                                                                - a legtöbbet írni
                                                                                -  a legtöbb ötleted
                                                                                - valami egyedi ötleted, tudnál-e újat mutatni a témában

TIPP: bőven elég egy, maximum két téma az elején, hiszen ezt később úgy is lehet bővíteni, de az elején csak belekavarodnál abba, ha túl sok mindenről szeretnél írni.

2. NÉVVÁLASZTÁS

Ha a téma megvan, jöhet a blog neve. (Még nem hoztuk létre a blogot, csak az előkészületeknél vagyunk). 

A névválasztásnál fontos:

- tükrözze a témát vagy legyen köze hozzá 
- legyen egyedi
- ne legyen megjegyezhetetlenül bonyolult vagy hosszú
- legyen egyben majd a létrehozott blog elérési címe is 

+ NYELVVÁLASZTÁS: eldöntheted, hogy magyarul, vagy egy idegen nyelven akarod-e írni a blogot. Én az előbbit javasalom, utóbbit csak akkor ha 100%ig biztosan és helyesen tudsz írni magyarul és az adott nyelven is, különben csak szenvedés lesz belőle.

3. PLATFORM VÁLASZTÁS

Ha megvan a blog neve és címe, ideje hogy létre is hozzuk azt. Blogplatformból rengeteg van, a két legnépszerűbb a Blogspot és a Wordpress.  Előbbi előnye az olvasói / követői rendszer, utóbbi pedig jobban testreszabható, de nehezebb kezelni.

TIPP:  Nem érdemes már az elején saját domaint venni - egyrészt pénzbe kerül, másrészt pedig nem tudhatod előre, hogy kitartasz-e az adott témánál, vagy magánál a blogolásnál annyi ideig, hogy feltétlenül szükséges legyen egy saját weboldal.

4. PLATFORM MEGISMERÉSE

Mielőtt belevágnál a legelső bejegyzésedbe, először érdemes megismerni alaposan a platformot, amit választottál.

Keresd meg az összes beállítást funkciót hogy szükséges esetén tudd hol találod, és mire való, majd állítsd is be ami szerinted szükséges.

Itt ér véget a sorozat első része, a következőben barangolunk tovább a blogolás útvesztőjében. Bármi kérdésetek / hozzáfűznivalótok / kritikátok van, szívesen fogadom kommentben!