Üzemeltető: Blogger.

140. A hozzászólások etikettje


Sziasztok! 

Nem sűrűn fogtok ilyen epeömléses posztot látni tőlem, de amit ma láttam, az kiverte a biztosítékot nálam. Nagyon. Úgyhogy az van, hogy most egy pillanatra minden bloggerina és névtelen és névvel olvasó idefigyel, de legfőképpen azok, akik még nem tanulták meg, hogyan kell hozzászólni egy adott bejegyzéshez. 

Az első és legfontosabb alapszabály: NEM fikázunk, nem fröcsögünk, KRITIKÁT írunk. ÉPÍTŐT. A mai eset kb a 4. amit két héten belül látok, hogy akármelyik blogon (beleértve az enyémet is) valaki NÉVTELENÜL, vagy esetleg névvel, de fogja magát és egyszerűen lefikázza a bloggerina körömfestését / fejlécét / szemöldökét (ez én voltam), akármijét.

Két mód létezik, ha neked nem tetszik valami az adott blogon:

1. Piros x. Becsuk, nem olvas. Béke van, písz end láv.
2. az értelmesebb megoldás: ÉPÍTŐ KRITIKÁT  ír az illető.. Ami NEM úgy néz ki, hogy "nem a lakk szar, hanem a te körömfestésed" meg nem úgy néz ki, hogy "de szar a fejléced" meg, nem úgy néz ki hogy "a Szaddam Husszein szemöldök már kiment a divatból" vagy "szar a blogod", hanem úgy, hogy elmondja mi nem tetszik neki, és MIÉRT. Jól figyeljen ide, akinek kell, ez egy kulcsszó. Indokolja meg, segítsen a szerencsétlennek azzal, hogyha neki már nem tetszik az az adott valami, és szóvá teszi, legalább megindokolja, hogy miért, és hogy hogyan tudna rajta javítani az illető, mit csináljon. Szerintem ez lenne a korrektebb mód a vélemények kifejtésére, ezt hívják építő kritikának. Az előbbi példákat meg fikázásnak.

És, hogy miért ne fikázzunk?

Rengeteg ember van, aki magára veszi, és egy bloggerina, aki pl kezdő, vagy éppen olyan személyiség, megbántva fogja érezni magát, és lehet, hogy pont amiatt akarja abbahagyni. Miközben nem ez lenne a cél! Az lenne a cél, hogy a kommentekkel elismerjük egymás munkáját és inspiráljuk egymást a változásra, a fejlődésre, hogy még jobbak legyünk! De nem az, hogy a kommentelőnek épp sz*r napja volt, és akkor minden blogon befröcsög valamit... Nem, kérem szépen, ilyet nem játszunk. 

Extra pont: Miért ne kommenteljünk névtelenül?

Névtelenül, az internet rejtekébe bújva, beszólni akármelyik  bloggerinának, könnyű, igaz? Senki, semmi nem fogja tudni, hogy kicsoda a névtelen kommentelő, bátran pocskondiázhat. Hát ez nem így működik. Ha már van véleménye az embernek, vállalja fel a nevét hozzá, sőt, ha van blogja, ott lehet bizonyítéknak, hogyha  már annyira le tudja szólni a másikat, bizony ő tud-é jobbat. Az esetek 99.8%-ában le merném fogadni, hogy a válasz nem.

Aki végigolvasta annak köszönöm, abban már nem tudok reménykedni, hogy mindenkihez eljutott, akihez kell, pedig az lenne a cél.